Translate

söndag 7 augusti 2011

Vid sidan om

Jag har skrivit en del tips om hur man kan agera om man får en ångestattack, men något som jag tycker kan vara dags att ta upp är hur man ska agera om man är med när någon annan får en ångestattack. Det här är mina egna erfarenheter och åsikter om vad jag tycker är bra så det kan givetvis skilja sig lite från person till person, men i det stora hela är det ganska lika.

Regel nr 1: Visa själv ingen som helst oro! En ångestattack är helt ofarlig och det är väldigt viktigt att det är det du visar. Har man panik letar man efter andras oro och ser man då något är det tillräckligt för att bli övertygad om att situationen är livsfarlig.

2. Be personen sätta sig ner och prata hela tiden med lugn röst. Det spelar inte så stor roll vad du säger för det kommer personen antagligen inte höra ändå utan det är tonläget som spelar roll. Men du kan säga saker som "Lugn, det är ingen fara", "Inget mer kommer hända" osv.

3. Närkontakt är bra men var uppmärksam på signaler. Inga kramar mitt i paniken för då känns det som man blir fasthållen. En hand på axeln, handmassage (jättebra, lugnande hormon utsöndras särskilt mycket vid hand- och fotmassage)

4. Be personen andas genom näsan och ner i magen. Att hyperventilera vid panik är väldigt vanligt och kan vara svårt att se på människor som har lärt sig "dölja" det. Ofta är man inte ens själv medveten om att man gör det. Be dem tänka på fyrkantsandningen. Du kan gärna själv räkna åt dem så att de inte stressar.


1. Andas in långsamt, i tre sekunder.
2. Håll kvar luften under tre sekunder.
3. Andas ut lugnt under tre sekunder. (Pressa inte på, hinner inte all luften ut så gör det inget.)
4. Vila från andning under tre sekunder.
1-4. Upprepa. Andningsmönstret ser fyrkantigt ut om du ritar upp det, därav metodens namn.



Det är viktigt att få ordning på andningen för ofta tror man att man får för lite syre men det är tvärtom. Om man andas in för mycket syre blir man yr och då ökar panik-symptomen


5. Det är lätt att börja gråta efter en panikattack och om personen gör det så är det för att allt släpper. Då är inte paniken lika påtaglig längre. Nu är det okej med kramar. Hämta gärna ett glas vatten och någonting som ger snabb energi (typ godis, sockerbit) om de kan tänka sig att äta någon litet. Det gör att energiförrådet som efter en panikattack oftast är ganska tomt fylls på lite.


6. Ibland kan symtomen som man har efter en panikattack (yrsel, trötthet, overklighetskänslor) likna de man har innan en panikattack vilket kan göra att det kan komma fler mindre attacker efter den stora. Lugna dem med att det värsta är över, att det här bara är efterdyningar. Kan de sova en liten stund eller äta hinner kroppen återhämta sig och symptomen kommer minska. 

Kram Emma

2 kommentarer: